Senioři z plzeňských charitních domovů se sešli na vernisáži stromů života Zobrazit fotogalerii
16. září 2022 Z našich služeb

Senioři z plzeňských charitních domovů se sešli na vernisáži stromů života

V úterý 13. září proběhla další vernisáž výstavy děl seniorů z plzeňského charitního Domova sv. Alžběty, který provozuje Diecézní charita Plzeň. Pod názvem „Strom mého života - díla klientů a představení Domova sv. Alžběty“ byla osobitá díla, mapující život a zásadní hodnoty obyvatel domova, představena v dalším charitním zařízení – v Domově pro seniory sv. Jiří Městské charity Plzeň. 

Na uvedení výstavy se sešli jak senioři obývající Domov sv. Alžběty, tak samozřejmě místní obyvatelé Domova pro seniory sv. Jiří. Autorka projektu, ergoterapeutka Eva Vyškovská, přítomným vysvětlila, jak tyto jedinečné stromy života vznikaly. Zdrojem tvorby totiž byl i nouzový stav v době pandemie covidu, který prohloubil vazbu mezi touto aktivizační pracovnicí a jednotlivým klientem v době, kdy společná setkání nebyla možná. Od té doby se výtvarné zpracování stromů posunulo k variacím na díla secesního malíře Gustava Klimta – tyto stromy jsou skládány z drobounkých ručně připravovaných kuliček a práce na nich je velice časově náročná.

IMG_1490_kor_o
Stromy života obyvatel Domova sv. Alžběty znázorňující jejich životní příběh

 
IMG_1489_o_kor
Novější stromy života inspirované dílem Gustava Klimta

Senioři z Domova sv. Alžběty spolu s paní Vyškovskou k radosti všech opět předvedli – podobně jako v létě na plzeňské radnici – i cvičení na hudbu. Šlo jim to skvěle a přitom řada z nich je na světě už desátou dekádu života.

IMG_1474
Ukázka společného cvičení na hudbu

Seniorům z obou charitních domovů přejeme mnoho dalších tvůrčích aktivit a vzájemných obohacení!

vyroci_100let_CHARITY_RGB

Akce se konala jako součást oslav 100 let Charity.

 

 

Foto: Petr Šimek